SINIR KOYMAK !

SINIR KOYMAK !

17.02.2024 143

Kişisel sınırlar, insanların iç dünyasıyla dış dünya arasındaki iletişimi sağlar. Bireylerin kimliklerini ve benlik kavramlarını oluşturur. İnsanlar, sınırlarını kullanarak kendilerini diğerleriyle ilişkilendirir ve dünya ile etkileşim içinde olurlar. Bir insanın kişisel sınırları; fiziksel, duygusal ve zihinsel olarak farklı şekillerde ifade edilebilir. Fiziksel sınırlar, bir insanın bedenini ve fiziksel varlığını diğerlerinden ayırır. Bunlar, yaklaşmak ve uzaklaşmak gibi hareketlerle ifade edilebilir. Bir kişi, birine yaklaştığında veya uzaklaştığında, fiziksel sınırlarını da değiştirir. Duygusal sınırlar, bir insanın duygusal alanını ve duygusal deneyimlerini diğerlerinden ayırır. Bunlar, insanların kendilerini başkalarının duygusal etkilerinden korumalarını sağlar. Bir kişi, duygusal sınırlarını ifade etmek için söylem, ifade ve davranışlarını kullanır. Zihinsel sınırlar ise, bir insanın düşünce dünyasını diğerlerinden ayırır. Bu sınırlar, bireylerin düşüncelerini şekillendirme ve ifade etme özgürlüğüne sahip olmalarını sağlar.

Sınırlarımızı açık mesajlarla belirtmediğimizde diğerleri için de bulanık olarak kalır ve sıklıkla sınır ihlalleri ile karşılaşırız. Bu sebeple ‘‘sınır koyma’’ kavramı mutlaka ele alınması gereken yaşam becerilerindendir ama tek değildir. Bunun yanında destek alabileceği kişileri bilmek, yardım isteyebilmek, hayır diyebilmek, uzaklaşmak, özel alanını korumak gibi beceriler de sınır koymak ve sınırı korumak için bilinmesi gerekenlerdendir. Sıklıkla karıştırıldığı gibi ‘sınır koyma’ ile kastedilen (bu yıl ilimizde yerel rehberlik hedefi olarak belirlenen) kavram, kural koyma ile aynı değildir. Kurallar da sosyal ilişkileri düzenleyen unsurlardandır fakat sınırlar; açık ve net olarak kişi ile diğerlerini ayıran, kişinin benlik saygısı ile var olabilen ve yine benlik saygısını geliştiren, güçlendirici unsurlardır. 

 

Çankırı İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğrenci ve velilerimiz için hazırlanan ''sınır koyma'' temalı afişleri aşağıdaki linklerden inceleyebilirsiniz.

meb_iys_dosyalar/18/06/317069/dosyalar/2024_02/17104853_ogrencihayirdemeafis.pdf 

meb_iys_dosyalar/18/06/317069/dosyalar/2024_02/17110842_velisinirkoymaafis_compressed.pdf

Kaynak: https://cankiri.meb.gov.tr/